top of page

Tepovanie

Updated: May 24, 2019



Koberce sú prijemným doplnkom každého priestoru v ktorom sa dlhodobo zdržiavame, či už sú to kancelárie vo firmách, alebo v rôznych častiach našich domácností. V závislosti od typu priestorov a frekvencie ich využívania sú rovnako rôzne zaťažené aj koberce ktoré sa v nich nachádzajú. Nakoľko sú koberce mimo nášho zorného uhla, častokrát zabúdame na ich údržbu a čistenie. Nejde len o estetické hľadisko, ale pravidelná a kvalitná starostlivosť o koberce má priamy vplyv aj na naše zdravie a v neposlednom rade dokáže predĺžiť aj ich životnosť.





Tepovaním sa zbavujete roztočov.





Základom starostlivosti o koberce je prirodzene ich vysávanie. Či už vysávame každý deň, alebo len raz do týždňa a bez ohľadu na to, akú silu má náš vysávač, nikdy z koberca nedostaneme všetku špinu. Zbavíme sa len tej na oko viditeľnej, ako sú omrvinky, vlasy a prach. Avšak mikroskopické nečistoty zostanú v koberci a každým krokom sa zadupú hlbšie a hlbšie. Ak ste si mysleli, že nemáte doma, alebo v kancelárií žiadne domáce zvieratko, tak vás rýchlo vyvedieme z omylu. Koberce sú ideálnym útočiskom pre roztoče. Tieto malé zvieratká nie sú síce viditeľné voľným okom, ale na druhej strane podľa rôznych prieskumov sú zdrojom viacerých alergií. Okrem kobercov sa zdržujú najmä v matracoch a čalúnenom nábytku. Živia sa prevažne prachom a čiastočkami odpadnutej kože.


Ideálnym spôsobom, ako sa zbaviť týchto nežiadúcich návštevníkov je dôkladné hĺbkové tepovanie kobercov. Častokrát sa tento pojem zamieňa s jednoduchým drhnutím špinavej plochy kefkou a napenenou vodou, no takéto čistenie ani zďaleka nie je to čo váš koberec naozaj zbaví zažratej špiny a alergénov. Na profesionálne tepovanie je potrebný špeciálne na to určený stroj a v neposlednom rade aj správny prípravok, ktorý špinu rozpustí a zahubí nežiadúce mikroorganizmy. Následne je potrebné tepovačom dôsledne vysať všetky nečistoty a koberec nechať poriadne vyschnúť.


Na realizáciu tepovania máte v zásade dve možnosti. Pokiaľ ste dostatočne zručný a máte aj čas, tak je možnosť si tepovač požičať a koberce vytepovať vlastnoručne. Tu je potrebné počítať s časom na dovezenie a odvezenie tepovača, zabezpečenie správnych prostriedkov a taktiež na samotný čas strávený tepovaním. Ceny za požičanie tepovača začínajú na úrovni 20 EUR. Druhou možnosťou je objednanie tejto služby od špecializovanej spoločnosti, ktorá sa postará o všetko potrebné a vašou úlohou bude len sa tešiť zo zdravšieho priestoru v ktorom trávite svoj čas. Tepovanie od profesionálnej firmy sa pohybuje na úrovni od 1.00 EUR za m2 v závislosti od veľkosti tepovanej plochy. Individuálne sa stanovujú ceny za tepovanie čalúneného nábytku, stoličiek a matracov.


11 views0 comments
bottom of page