top of page

Ako čistiť LCD obrazovku, LED a OLED TV?

Elektronika je neodmysliteľnou súčasťou bežného života. Najčastejšie sa vyskytujúcim prvkom, ktorý má azda každá domácnosť, je televízor. Aby vám vydržal čo najdlhšie, musíte sa oň pravidelne starať. Ako to však robiť tak, aby ste televízor nepoškodili, keď tie najnovšie sú pomaly tenké ako papier? Poradíme vám.



V prvom rade preto, že čistenie zabezpečí televízoru vyššiu životnosť, ušetrí peniaze za servis a opravy, odstránené nečistoty vás ušetria od alergií a ďalších zdravotných komplikácií. Na dosiahnutie týchto dôležitých aspektov je potrebné, aby sa na televízor používali vhodné pomôcky a prostriedky.

Čistiace pomôcky podľa typu obrazovky

Pri čistení TV by ste mali vedieť, akým typom obrazovky disponuje. Ak totiž použijete čistiaci prostriedok, ktorý je určený na LED obrazovku, na televízor s technológiou CRT, potom sa s TV môžete rozlúčiť. Prostriedok na LED obrazovku obsahuje aj látky, ktoré nie sú s CRT kompatibilné. Čistenie môže spôsobiť poškodenie povrchu obrazovky, pretože ničí antireflektívnu vrstvu, ktorá zabezpečuje jasný a čistý obraz.


Handrička z mikrovlákna

Takáto handrička má extrémne jemnú štruktúru. Nenachádzajú sa na nej žiadne lemy a nitky, ktoré by televízor mohli poškodiť. Je to výborný spôsob, ako čistiť mastný displej, prach a otlačky. Ak je nečistota na obrazovke náročná na očistenie, netlačte na ňu utierkou, postačí, ak ju trochu namočíte vlažnou vodou a opatrne utriete. Handrička stojí od 2 eur vyššie a vydrží vám naozaj dlho. Kvalitnú handričku spoznáte tak, že pri šúchaní v ruke nešuští. Šuchot je znakom, že sa v nej nachádzajú drsné vlákna. Po použití handričky ju uskladnite do špeciálnej krabičky, aby sa nezaniesla nečistotami a prachom.

Výhody handričky z mikrovlákien:


  • extrémne jemný materiál,

  • šetrí povrch obrazovky, neškriabe,

  • zachytáva prach,

  • výborná cena,

  • dostupnosť,

  • vhodná na suché i mokré čistenie,

  • spoľahlivo odstraňuje rôzne nečistoty = odtlačky prstov, mastnotu.


426 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page