top of page

Ako zabrániť roseniu okien

Zarosené okná sú nielen neestetickým javom, ale tiež zapríčiňujú rôzne hygienické problémy. Rosenie má totiž na svedomí vznik plesní na stene a kútoch v oblasti okien, podieľa sa na vlhnutí muriva a vytvára nepriaznivý, príliš vlhký vzduch v miestnosti. Toto sú dôvody, pre ktoré musíme kondenzáciu vody zastaviť


Rosenie okienz vnútornej strany


V prvom rade je nutné pochopiť, čo zapríčiňuje nežiadané rosenie okien z vnútornej strany. Za tento jav môže predovšetkým fyzika a to konkrétne proces kondenzácie vody. To v preklade znamená, že  ak je vzduch v miestnosti príliš nasýtený vodou, tak sa táto voda vo vzduchu automaticky vyzráža vo forme vody alebo vodnej pary. A prečo sa vyzráža práve na okná? Tento fakt je spôsobený tým, že čím je objekt studenší, tým viac „priťahuje“ vyzrážanú vodnú paru z vlhkého vzduchu.

Ak je teda vlhkosť kľúčovým slovom v celom probléme, tak si z toho ľahko môžeme vyvodiť, že k roseniu bude dochádzať v miestnostiach ako kúpeľňa, spálňa, taktiež kuchyňa alebo miestnosti, v ktorých držíme rastliny.


Riešení je niekoľko

  • Vetranie = vetranie je alfa a omega celého problému, pretože zlé alebo dokonca žiadne vetranie je hlavnou príčinou rosenia. Nástup plastových okien s oveľa lepšou izoláciou vyradil samovoľné prevetrávanie a preto je nutné pravidelne vetrať niekoľkokrát za deň. Odporúča sa, aby sa vetralo s oknom otvoreným dokorán po dobu asi 4 až 10 minút. Vzduch v miestnosti sa rýchlo vymení, teplota stien a nábytku ostane prakticky nezmenená a tepelné straty budú minimálne. Pri vetraní sa odporúča vypnúť alebo stlmiť kúrenie a dôležité je realizovať ho najmä pred spaním.

  • Nepoužívať „ventilačku“ = mnoho ľudí si ako spôsob vetrania iba vyklopí okno, avšak tento spôsob nie je optimálny, keďže vzduch v miestnosti sa ani zďaleka nevymení tak dobre a zároveň dochádza k ochladzovaniu k stien pri okne, čoho následkom je väčší predpoklad na vznik plesní.

  • Vlhkomer = zakúpenie vlhkomera a jeho inštalácia obojstrannou páskou nad okno je jednoduché riešenie, ktorým zistíte, kedy je vzduch v miestnosti príliš vlhký a je potrebné vyvetrať. Ak ukazovateľ prejde do červeného poľa, je potrebné vyvetrať. Názory na optimálne percento vlhkosti vzduchu sa líšia, no obvykle sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 45% až 60%.



  • Vykurovanie = nedostatočné vykurovanie spôsobuje, že vzduch v miestnosti je príliš studený na to, aby pohlcoval vlhkosť a tá sa následne objavuje na oknách. Tu pomôže, ak budeme dom/byt vykurovať rovnomerne a na noc udržíme teplotný rozdiel na úrovni 5°C.

  • Ohrievanie okien = zvýšená teplota okien by nám mala zaistiť menší podiel kondenzácie vody na ploche skiel. Tu je dôležité skontrolovať, či parapetná doska nie je umiestnená priamo nad radiátorom – to by zabraňovalo prúdeniu teplého vzduchu na okno. Tiež sa zvykne odporučiť nezaťahovať žalúzie, aby sa teplý vzduch dostával do kontaktu so sklom.

  • Kvety na parapete, sušenie bielizne, nepoužívanie digestoru = všetky vymenované veci majú spoločný menovateľ – tvorbu vlhkosti. Samozrejme, sú to veci, ktoré sa nedajú úplne eliminovať, ale ak je tá možnosť, tak treba vyskúšať sušiť bielizeň na balkóne, používať digestor pre odstránenie nadbytočnej pary a možno obmedziť počet kvetov umiestnených na parapete.

108 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page